Freelancer Community Network
Reminder: Internet Explorer 6 or below are NOT supported.
HomeHome
ForumForum
WikiWiki
DownloadsDownloads
ForgeForge
Multiplayer Connection Tutorial
Collapse/Expand Random Image
Collapse/Expand Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!
Collapse/Expand Chat
Collapse/Expand Who's Online
86 user(s) are online (43 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 86

more...
Collapse/Expand Donations
Monthly costs: -30€
Income (ads): +5€
Donations (last month): +165€

Current balance: 105€
(last updated 02/2021)

Please make a donation if you want to help keeping The-Starport online:

Thanks!
Collapse/Expand Links
Collapse/Expand Advertisement
There are currently 28 users playing Freelancer on 37 servers.
April. 20, 2021

Browsing this Thread:   1 Anonymous Users



 Bottom   Previous Topic   Next Topic  Register To Post



Texture trouble!
Home away from home
Joined:
2009/9/28 21:13
From Wales
Group:
Registered Users
Senior Members
Posts: 925
Offline
Does anybody have any idea why a model would look absolutely fine in milkshape and Hardcmp yet when in game it's textures get screwed up to hell like someone ran over them with a lawnmower?

Open in new window

Posted on: 2010/10/5 23:19
Top
Re: Texture trouble!
Home away from home
Joined:
2008/12/26 16:55
From Xarania
Group:
Registered Users
Senior Members
Posts: 806
Offline
There are a few reasons.. although this is unique..

Im thinking it's a DXT or Alpha problem? you may not see a bad Alpha in HCMP and ms3d but in reality there's choppy lines all over the texture when viewed in full +Alpha.. I've seen it in Stalker with the Icon file (its one big .dds) but not in Freelancer before..

Could also be the render engine freaked? but then the whole screen should be full of that junk..

Posted on: 2010/10/5 23:42
Open in new window
http://freexlr.forumotion.net - FL-XLR MOD http://www.smfweb.com/forums/MERCHQ - [MERC]
Top
Re: Texture trouble!
Home away from home
Joined:
2009/9/28 21:13
From Wales
Group:
Registered Users
Senior Members
Posts: 925
Offline
Alpha has been removed from the texture. It's a wierd one, had absolutely no problems with any of the fighters, but every single cruiser exhibits this exact same problem. No difference in my methods, although I have tried just about everything I can think of including throwing mud at my monitor to correct it and failed to come up with anything.

It's not just the fact that the textures look like they've been shredded, the co-ordinates are all to hell aswell, those green bits shouldn't be anywhere near where they are. Hardcmp, milkshape and 3ds max however display them normally. It's feaking me out At this rate the cruisers are a no go, not that it's a big deal though.

Posted on: 2010/10/6 0:00
Top
Re: Texture trouble!
Starport Admin
Joined:
2009/2/21 21:42
Group:
Webmasters
Registered Users
Posts: 3520
Offline
You're not using TGAs, are you? 'cause those need to be flipped upside down. It's often the reason behind such weird bugs.

Posted on: 2010/10/6 2:10
"Cynicism is not realistic and tough. It's unrealistic and kind of cowardly because it means you don't have to try."
-Peggy Noonan
Top
Re: Texture trouble!
Home away from home
Joined:
2009/9/28 21:13
From Wales
Group:
Registered Users
Senior Members
Posts: 925
Offline
DDS, photoshop with dds plugin, DXT1 no alpha. No Mip Maps either, just single.

Posted on: 2010/10/6 10:15
Top
Re: Texture trouble!
Home away from home
Joined:
2009/9/28 21:13
From Wales
Group:
Registered Users
Senior Members
Posts: 925
Offline
Well this seems to be way beyond me, I can't find a fix. If anyone feels like having a look at it and trying to work out what the problem is for me please download this ship and have a dabble.

Filefront Download

Thanks in advance if you try.

Posted on: 2010/10/6 16:11
Top
Re: Texture trouble!
Quite a regular
Joined:
2008/2/19 9:45
Group:
Registered Users
FLServer Admins
Senior Members
Posts: 132
Offline
I see a few things. DDS textures in Fl need to be square, 512x512, 1024x1024, 2048x2048. Also, for the lightmap you need an Et_flags entry.

Posted on: 2010/10/6 16:23
Top
Re: Texture trouble!
Quite a regular
Joined:
2008/2/19 9:45
Group:
Registered Users
FLServer Admins
Senior Members
Posts: 132
Offline
http://www.filefront.com/17357704/CRUISERB1.zip

Open in new window

Open in new window

That ship next to your is one of my "small" Carriers

Posted on: 2010/10/6 16:46
Top
Re: Texture trouble!
Home away from home
Joined:
2009/9/28 21:13
From Wales
Group:
Registered Users
Senior Members
Posts: 925
Offline
You're a bloody gem mate, a lesson in textures for me there. So they were all to hell because they were not square. The Et_flags has surprised me though, all the little fighters you can see in the picture have lightmaps working fine without an Et_flags entry. I don't doubt what you say though so I shall correct those right away. Many thanks for your help, with any luck I can turn this pack around pretty quickly now and you can get your hands on them all. Cheers NS.

P.S - that's the little cruiser, there is a bigger brother which is supposed to be the carrier, no doubt not as big as that freak you've got there though Not sure what people will think of the carriers though as they have a gaping hole in the back of them which acts as the bay, not being a modeller I don't really know how to fill it but no doubt someone like yourself will have a solution.

Posted on: 2010/10/6 17:22
Top
Re: Texture trouble!
Quite a regular
Joined:
2008/2/19 9:45
Group:
Registered Users
FLServer Admins
Senior Members
Posts: 132
Offline
Actually, I don't know if it is necessary, every model I've seen has it if it has lightmaps (glowmaps or whatever you want to call it). I basically put it there because all of the examples I've seen had it.

Posted on: 2010/10/6 17:39
Top
Re: Texture trouble!
Home away from home
Joined:
2009/9/28 21:13
From Wales
Group:
Registered Users
Senior Members
Posts: 925
Offline
Doesn't appear to do anything with DcDtEt, maybe if you use an EcEt texture it would apply in the same way as with DcDt.

Posted on: 2010/10/6 18:47
Top
Re: Texture trouble!
Quite a regular
Joined:
2008/2/19 9:45
Group:
Registered Users
FLServer Admins
Senior Members
Posts: 132
Offline
I got a question, can I put this model to good use in my own mod?? If so, how did you want the credits to show??? If not oh well.

Posted on: 2010/10/12 8:50
Top
Re: Texture trouble!
Home away from home
Joined:
2009/9/28 21:13
From Wales
Group:
Registered Users
Senior Members
Posts: 925
Offline
Of course you can, no credits required, I didn't make them, just converting them.

Posted on: 2010/10/12 16:54
Top