Freelancer Community Network
Reminder: Internet Explorer 6 or below are NOT supported.
HomeHome
ForumForum
WikiWiki
DownloadsDownloads
ForgeForge
Multiplayer Connection Tutorial
Collapse/Expand Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!
Collapse/Expand Chat
Collapse/Expand Who's Online
35 user(s) are online (14 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 35

more...
Collapse/Expand Donations
Monthly costs: -30€
Income (ads): +5€
Donations (last month): +30€

Current balance: -190€
(last updated 04/2017)

Please make a donation if you want to help keeping The-Starport online:

Bitcoin address:
Thanks!
Collapse/Expand Links
Collapse/Expand Advertisement
There are currently 53 users playing Freelancer on 39 servers.
September. 20, 2017

Browsing this Thread:   1 Anonymous Users



 Bottom   Previous Topic   Next Topic  Register To Post

(1) 2 »


VSync issues in Windows 10

Joined:
2009/12/28 19:59
Group:
Registered Users
Posts: 24
Offline
Hello,

I recently upgraded to Win10 64Bit Pro and tried running Freelancer vanilla with patch 1.1 installed.

The game starts fine and is playable. Before starting it Win10 needed to install the "DirectPlay" feature.

The only problem is in Full Screen mode the VSync is off the I get about 180 fps which causes a not fluent gameplay due to huge fps spikes.

I tried to lock VSync to ON via NVidia drivers for my GTX 980 Ti, but the game ignores all VSync related settings.

I only get 60fps when starting the game windowed via the -w command switch.

How do I lock the FPS to 60fps in full screen mode?

Posted on: 2016/5/6 22:21
Top
Re: VSync issues in Windows 10
Just can't stay away
Joined:
2010/8/25 22:40
From Romania
Group:
Registered Users
Posts: 188
Offline
With hex editor - 010 editor or whatever you like.

Code:
common.dll 01A74C 200f = maximum FPS PART 1 ~adoxa
common.dll 01A892 2CB239->0x4CA727 = maximum FPS PART 2 ~adoxa


Also you might wanna look at foxunit01's collection of offsets that would enhance your gameplay. You find full list here

Posted on: 2016/5/8 15:20

Edited by cata123 on 2016/5/8 15:29:29
Top
Re: VSync issues in Windows 10

Joined:
2009/12/28 19:59
Group:
Registered Users
Posts: 24
Offline
What I really want to do is to enable VSync in the driver and not limiting the ingame engine to 60 fps. I think this bug must be connected with the new Window Desktop Manager of Windows 10.

Freelancer seems to run on the desktop somehow emulated because the driver settings for VSync are ignored all the way.

Does anybody else have these problems with VSync permanently off and Win10 running?

I thank you for the codes but I don't want to mess around with the code and first want to try to fix it in the driver.

During Win7 days I used DXTweaker to force VSync ON and Triple Buffer.

When starting Freelancer windowed via -w switch it runs 60 fps locked, but it is not playable because the mouse pointer is not locked to the borders.

Posted on: 2016/5/8 18:10
Top
Re: VSync issues in Windows 10

Joined:
2009/12/28 19:59
Group:
Registered Users
Posts: 24
Offline
So I tried gaming on my LAN server and the game stutters as hell due to the FPS peaks.

Can you please tell me how to edit those lines to have ingame 60 fps.
Do I have to do it on my server PC too? Is the editing possible with NotePad++?

Posted on: 2016/5/8 18:38
Top
Re: VSync issues in Windows 10
Just can't stay away
Joined:
2010/8/25 22:40
From Romania
Group:
Registered Users
Posts: 188
Offline
Well you must edit the values at those offsets in a hex editor.
Anyway i uploaded common.dll from Freelancer folder/EXE/ for the game version 1.1 (i presume you have already this version).
Just replace the one you have with this one (make a backup for safety anytime). Its edited with a 60 fps instead of 200 default.

Attach file:


zip Common.zip Size: 730.60 KB; Hits: 122

Posted on: 2016/5/8 19:30
Top
Re: VSync issues in Windows 10

Joined:
2009/12/28 19:59
Group:
Registered Users
Posts: 24
Offline
Thank you for the file!

It limits the frame rate to 58 fps but the gameplay stutters heavily. The main menu is unlocked at 180 fps and gameplay locked to about 58 - 59 fps (measured with fraps).

I don't think it can be solved by editing the engine files.

I wonder if anybody here can play the game with Win10 Pro 64bit with 60fps and VSync on.

Posted on: 2016/5/8 19:48
Top
Re: VSync issues in Windows 10
Quite a regular
Joined:
2010/11/8 16:38
Group:
Registered Users
Senior Members
Posts: 114
Offline
I ended up using a program called Dxtory to cap the framerate. It doesn't need registration if you're just using the FPS limiter.

Posted on: 2016/5/8 20:41
Top
Re: VSync issues in Windows 10
Starport Admin
Joined:
2009/2/21 21:42
Group:
Webmasters
Registered Users
Posts: 3446
Offline
Before giving up with the built-in frame limiter I'd recommend trying again with a cap a bit above 60. Having it below 60 means it won't look good on a 60Hz monitor, but a bit above 60 might help alleviate that somewhat. It won't be perfect, but it'll be better than nothing.

You can also use something like this:
http://pcgamingwiki.com/wiki/Glossary ... indowed#Borderless_Gaming
to run the game in a borderless window, which would lock it at 60 fps in fullscreen and also allows locking the mouse to the game's window.

Posted on: 2016/5/9 0:37
"Cynicism is not realistic and tough. It's unrealistic and kind of cowardly because it means you don't have to try."
-Peggy Noonan
Top
Re: VSync issues in Windows 10
Just can't stay away
Joined:
2010/8/25 22:40
From Romania
Group:
Registered Users
Posts: 188
Offline
Another solution would be virtualization. Running in a Win7 virtualized should work very good.
You can try VirtualBox or VMWare.
Really didn't know Microsoft made such major changes in Win10 (i know, tablet and laptop or desktop running same OS with similar performances), seeing second person that complains about compatibility to FL, I'll think more about an upgrade.

Posted on: 2016/5/9 11:51
Top
Re: VSync issues in Windows 10
Starport Admin
Joined:
2009/2/21 21:42
Group:
Webmasters
Registered Users
Posts: 3446
Offline
I've not had a single issue with Windows 10 and I have doubts it's related to it. Borderless windowed is a much better choice anyway.

Posted on: 2016/5/9 14:18
"Cynicism is not realistic and tough. It's unrealistic and kind of cowardly because it means you don't have to try."
-Peggy Noonan
Top
Re: VSync issues in Windows 10

Joined:
2009/12/28 19:59
Group:
Registered Users
Posts: 24
Offline
Thank you for all this input to my concern. It's remarkable how alive the community is, even after all those years since the release of the game.

I will try the border-less windowed solution and will give a feedback.

I'm still trying to figure out what causes this VSync permanent off, but so far I haven't had any success.

@FriendlyFire: What's your hardware config? Do you play vanilla patched 1.1 version, too? I have Win10 Build 1511.

Posted on: 2016/5/9 15:05
Top
Re: VSync issues in Windows 10
Starport Admin
Joined:
2009/2/21 21:42
Group:
Webmasters
Registered Users
Posts: 3446
Offline
I'm playing modded all the time, so my FPS doesn't really get all that high, and I rarely play with other people so I'm not particularly bothered by the skipping that happens at high FPS.

I've been unable to get FL's built in frame rate limiter to work as well, but I don't think it's got anything to do with Windows 10. I've been able to use V-Sync fine (GTX780) though, which is why I'm confused by your situation.

You could also try using RivaTuner, it occasionally can do a better job than the drivers at forcing that kind of option.

Posted on: 2016/5/9 16:14
"Cynicism is not realistic and tough. It's unrealistic and kind of cowardly because it means you don't have to try."
-Peggy Noonan
Top
Re: VSync issues in Windows 10
Home away from home
Joined:
2008/9/11 15:55
From Somewhere at Moscow
Group:
Registered Users
FLServer Admins
$$$ Supporters $$$
Senior Members
Posts: 1666
Offline
And i prefer more than 60 FPS than always constant FPS at 60.
And i always keeping VSync Off at my driver properties and game settings.

Posted on: 2016/5/10 11:19
Open Sirius Mod
Top
Re: VSync issues in Windows 10

Joined:
2009/12/28 19:59
Group:
Registered Users
Posts: 24
Offline
So I tried Borderless Gaming.
The aspect ratio is stretched to both sides and the mouse pointer is a bit jumpy in game. But the gameplay is a lot better.

I don't understand how anybody could play above 60hz due to the erratic display behaviour. I mean just unlock the frames in Freelancer and turn circles and you can see instantly how irregular the frame rate is.

I will try to install Freelancer on a second Win 10 machine which has an GT 740 nvidia passive card. This PC has a fresh install of Windows 10.
The one PC I tried Freelancer on earlier just has the Windows 10 Upgrade without installing all apps.

Posted on: 2016/5/10 20:45
Top
Re: VSync issues in Windows 10
Home away from home
Joined:
2008/9/11 15:55
From Somewhere at Moscow
Group:
Registered Users
FLServer Admins
$$$ Supporters $$$
Senior Members
Posts: 1666
Offline
And i do not understand why do people need to hide wish to show how cool the are. Why not just create topic to compare with others own hardware specs?

Posted on: 2016/5/10 23:50

Edited by HeIIoween on 2016/5/10 23:58:41
Open Sirius Mod
Top
(1) 2 »