Freelancer Community Network
Reminder: Internet Explorer 6 or below are NOT supported.
HomeHome
ForumForum
WikiWiki
DownloadsDownloads
ForgeForge
Multiplayer Connection Tutorial
Collapse/Expand Donations
Monthly costs: -50€
Income (ads): +20€
Donations (last month): +15€

Current balance: -70€
(last updated 05/2014)

Please make a donation if you want to help keeping The-Starport online:

Bitcoin address:
Thanks!
Collapse/Expand Random Image
Collapse/Expand Poll
Would you be interested in Star Citizen modding?
Yes. 79% (233)
No, not interested in SC mods/modding. 7% (21)
No, not interested in SC in general. 13% (38)
Total Votes: 292
5 Comments
Collapse/Expand Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!
Collapse/Expand Chat
Collapse/Expand Twitter
Collapse/Expand Who's Online
45 user(s) are online (15 user(s) are browsing Forum)

Members: 1
Guests: 44

AussieBacom, more...
Collapse/Expand Links
Collapse/Expand Advertisement
There are currently 137 users playing Freelancer on 64 servers.
July. 23, 2014

Browsing this Thread:   1 Anonymous Users



 Bottom   Previous Topic   Next Topic  Register To Post

(1) 2 »


HOTAS support for Freelancer
Just popping in
Joined:
2012/11/21 12:57
Group:
Registered Users
Posts: 10
Offline
Hi all,
I know Freelancer is built for m/kb play (I've been playing it for about 6 years), but is there ANY way I can get my Saitek X52 Pro HOTAS to work on it. There is no problem allocating buttons to keys, but setting the stick to mouse axis is not effective and programming the throttle is difficult.
The little I have done shows that it can work, but I need help.
Regards,
FD

Posted on: 2012/11/21 13:05
Top
Re: HOTAS support for Freelancer
Home away from home
Joined:
2008/9/11 15:55
From Russia
Group:
Registered Users
FLServer Admins
$$$ Supporters $$$
Senior Members
Posts: 1477
Offline
I'm not joystick user but wait - this model may act as mouse? Or only with special emulator?

Posted on: 2012/11/21 16:51
Discovery of Discovery | Open Sirius
Top
Re: HOTAS support for Freelancer
Just popping in
Joined:
2012/11/21 12:57
Group:
Registered Users
Posts: 10
Offline
I can program the joystick to mouse x and y axis, but the response is very slow even with sensitivity set high.
Somewhere there must b a patch that can be put in Freelancer to allow joystick use.
The only reason I am doing this is to prepare for Star Citizen - Freelancer is the only space sim I have found that is anything like it

Posted on: 2012/11/21 17:18
Top
Re: HOTAS support for Freelancer
Just can't stay away
Joined:
2009/8/30 8:36
From Bay Area, CA, USA
Group:
Registered Users
Senior Members
Posts: 359
Offline
Joystick support for FL is nigh impossible. The closest you can get is mouse emulation, and honestly, FL'd be unplayable with a Joystick. It was never designed for use with a joystick.

Posted on: 2012/11/21 18:10
Open in new window

"Before I start, I'd like to apologize from all my heart in front of everybody for all the bad things I've done before posting this thread. (Sizer, I'll ALWAYS hate you)" - TheDVDMan
Top
Re: HOTAS support for Freelancer
Just popping in
Joined:
2012/11/21 12:57
Group:
Registered Users
Posts: 10
Offline
So I am finding, lol.
Grrr I need somewhere to practice that is like Freelancer.

Posted on: 2012/11/21 18:50
Top
Re: HOTAS support for Freelancer
Starport Admin
Joined:
2009/2/21 21:42
Group:
Webmasters
Registered Users
Posts: 3136
Offline
A) Star Citizen is expected to support both mouse & keyboard and joysticks, and considering Roberts is at the helm, chances are the game will support an input method very similar to what Freelancer sports. Getting some practice with Freelancer, using a mouse, would be fine.

B) If you are adamant to playing with a joystick, the game you want is Freespace 2.

Posted on: 2012/11/22 3:12
"Cynicism is not realistic and tough. It's unrealistic and kind of cowardly because it means you don't have to try."
-Peggy Noonan
Top
Re: HOTAS support for Freelancer
Just can't stay away
Joined:
2010/8/2 0:04
Group:
Registered Users
FLServer Admins
Posts: 449
Offline
Which brings as a point that everything meant to be played with joystick can't be Freelancer 2 Open in new window

Posted on: 2012/11/22 10:50
Of all things that I lost - brain I miss most
Top
Re: HOTAS support for Freelancer
Just popping in
Joined:
2012/11/21 12:57
Group:
Registered Users
Posts: 10
Offline
Star Citizen will support many input devices - kb/m, joystick, hotas, trakir, oculus rift etc...
I have Freespace 2 and completed it - suppose I could repeat at higher difficulty levels. I also have Wing Commander Saga.
Neither of these have the side mission element I am looking for.

Posted on: 2012/11/22 16:18
Top
Re: HOTAS support for Freelancer
Starport Admin
Joined:
2009/2/21 21:42
Group:
Webmasters
Registered Users
Posts: 3136
Offline
You're basically saying you want Star Citizen. I'm afraid it's not out yet. If a game exactly like it already existed, then there'd be no reason to make SC.

The point being that you're going to have to live with FL's joystick-less gameplay or FS2's random mission-less structure.

Posted on: 2012/11/22 17:18
"Cynicism is not realistic and tough. It's unrealistic and kind of cowardly because it means you don't have to try."
-Peggy Noonan
Top
Re: HOTAS support for Freelancer
Just popping in
Joined:
2012/11/21 12:57
Group:
Registered Users
Posts: 10
Offline
I would think that anyone involved with Star Citizen wishes it was out now But - 10 months until beta testing, which I will be involved in.
I shall keep searching and in the meantime get fully up to scratch using my HOTAS.

Posted on: 2012/11/22 20:48
Top
Re: HOTAS support for Freelancer
Home away from home
Joined:
2009/9/28 21:13
From Wales
Group:
Registered Users
Senior Members
Posts: 892
Offline
You might like to try wing commander saga if you want something modern looking with joystick support.

Posted on: 2012/11/23 12:10
Top
Re: HOTAS support for Freelancer
Just popping in
Joined:
2012/11/21 12:57
Group:
Registered Users
Posts: 10
Offline
Got that thanks

Posted on: 2012/11/23 12:33
Top
Re: HOTAS support for Freelancer
Home away from home
Joined:
2008/12/26 16:55
From Xarania
Group:
Registered Users
Senior Members
Posts: 806
Offline
Some folks need to get their head out of the early 2000's...

With recent additions to freelancer like Adoxa's roll plugin this isn't as far from do-able as we used to think.

Just takes some key/joystick planning, thought.. and oh.. i dunno.. a will to do something out of the box your all crammed into.

It.. lol.. does however.. suck, the response will never be fast enough to handle anything over a lvl10 enemy, Im a pretty kickass pilot (been playing this from the 1st year) and i can use a joystick too (old school.. hehe) but given the option.. you'll go back to a mouse.

It's 2012 folks.. enough with the jaded reply's about "we cant do that.. you want another game" have many of you loaded up with them tasty "extras" we've been so deliciously delivered the past two years... in essence.. Freelancer isnt the same as it was 4 years ago.. stuff like this is possible now.

Posted on: 2012/11/25 8:21
Open in new window
http://freexlr.forumotion.net - FL-XLR MOD http://www.smfweb.com/forums/MERCHQ - [MERC]
Top
Re: HOTAS support for Freelancer
Just popping in
Joined:
2012/11/21 12:57
Group:
Registered Users
Posts: 10
Offline
Nice answer Xarian_Prime, and I'm afraid you are right about the response

Posted on: 2012/11/25 8:40
Top
Re: HOTAS support for Freelancer
Just can't stay away
Joined:
2009/8/30 8:36
From Bay Area, CA, USA
Group:
Registered Users
Senior Members
Posts: 359
Offline
Just because its possible doesnt mean its usable. I hacked this up myself not too long ago just to see, and you'll get your ass handed to you every time. its 'possible' but it isn't feasible.

Posted on: 2012/11/25 8:50
Open in new window

"Before I start, I'd like to apologize from all my heart in front of everybody for all the bad things I've done before posting this thread. (Sizer, I'll ALWAYS hate you)" - TheDVDMan
Top
(1) 2 »